Friday, 12 August 2011

Tribute To Nirvana~~~~~~~

aku adalah seorang peminat nirvana yang tegar,,so hari nie aku nk story cket pasal band yang aku sayangi nie,walaupun aku dh crita dlu tapi aku penye pasal la nk crita balik sambungannye..hahahhahaha...

Nirvana adalah band yang berasal dari kota Aberdeen, Washington, USA. Band ini didirikan oleh Kurt Donald Cobain (1967-1994) Lead Gitar/ vocalist,dengan rakan baiknya,Krist Novoselic - Bass. Band beberapa kali menukar ahlinya,misalnya chad channing yang pada mulanya merupakan drummer di awal penubuhan nirvana.  akibat tdak sefahaman,chad akhirnya shitbrix lalu kurt cobain memutuskan untuk mengambil dave grohl sebagai drummer yang baru,,gabungan tiga mamat nie mmbuatkan nirvana gah diseluruh dunia.

Nirvana mula menempa nama setelah berhijrah ke seattle,USA yang lebih terkenal dengan aliran muzik grunge.

Nirvana mula terkenal selepas terhasilnya album ke 2 mereka iaitu 'nevermind' yang dihasilkan selepas album 'bleach'. Nevermind diterbitkan sekitar 1991 dengal lagu berpuaka yang bertajuk 'smells like teen spirit',. Album ini terus melonjak di carta billbord chart mengalahkan album Michael Jackson yang kononnya merupakan album terlaris sepanjang zaman..

hari x selalunya sentiasa cerah,,kepopularan nirvana akhirnya dicemari dengan dasar resis yang dinaunggi USA,,kerajaan USA kursusnya menganggap nirvana merupakan band 'perosak' dimana pada ketika itu semua lagu2 yang diterbitkan perlulah mempunyai mesej anti perkauman.seperti yang kita sedia maklum,perbezaan warna kulit merupakan masalah perkauman terbesar di USA pada ketika itu. Bertentangan dengan nirvana yang lebih banyak membawa mesej berbentuk keamanan dan cintakan kedamaian di dalam setiap lirik lagunya. Akibat daripada permasalahan tersebut,(dikatakan dinaungi freemasaon),kurt cobain menjadi tertekan,,kurt yang lebih terkenal dengan panggilan ('god of rock',kerana aliran alternatif punk yang dibawa nirvana membuatkan aliran muzik berevolusi) akhirnya mengambil jalan mudah melepaskan tekanan dengan pengambilan dadah.


Nirvana dibubarkan selepas kematian kurt cobain pada 1994,,sehingga sekarang kes kematian kurt cobain yang dikatakan membunuh diri masih lagi belum ditutup kerana terdapat pelbagai persoalan ketika kematiannya,kurt membunuh diri atau dibunuh???...ia juga lebih dIkatakan mati akibat 'dasar kerajaan' pada ketika itu. antara persoalan yang timbul termasuklah kurt adalah seorang kidal (left handed) tetapi bagaimana lubang tembakan dikepalanya de sebelah kanan,hasil penyelidikan makmal,kandungan dadah di dalam darah kurt terlalu banyak,amatlah mustahil kurt mampu mengangkat pistol(short gun) pada ketika itu..

selepas 17 tahun kematian dan kehilangan Nirvana,band ini terus segar dihati pengikut aliran mainstream grunge.terutamanya aku...kerinduan terhadap nirvana membuatkan aku still cintakan aliran muzik alternatif punk yang banyak dibawa oleh band linkin park,silverchair,pearl-jam,the rasmus,muse,simple plan,my chemical romance,foo fighter dan avenged sevenfold.maksud grunge adlah:
G-get
R-ready
U-unite
N-not
G-get 
E-enemy..

kurtcobain....


Smells Like Teen Spirit....nirvana's famous song spanjang zaman,,abah aku pn taw lagu nie..hak3...GRUNGE NOT DEAD!!!

No comments:

Post a Comment