Saturday, 31 March 2012

Three Lung Park..

gelaran three lung park merujuk kepada salah seorang pemain setan merah,park ji sung....beliau merupakan satu-satunya pemain asia yang berjaya menyerlah di eropah...dilahirkan dalam keadan terlalu lemah,,park ji sung semasa kecik telah disuruh supaya memakan sup katak untuk menambahkan kekuatan beliau..tidak hairanlah park ji sung boleh berlari keatas dan kebawah tnpa rasa penat bila bermain untuk m.u....gelaran 3 jantung memang layak diberikan kepada beliau..rahsianya adalah sup katak!,,

dahla..aku bukan nk cerita pasal park ji sung dengan kataknya...bukan!! bukan itu yg aku nk cerita...malam semalam aku tergelak sorang-sorang bila tgk photoshop park ji sung dipotostat dgn muka palyer klub lain..hahahaha

syaitan ini tidak dirantai walaupun di bulan ramadhan...setan betul!!



hahahahahhahahhahahhahahahhaahahahahhahahah















INI SANGAT BEST!!!


Last hope..

dilahirkan dalam golongan warga pendidik membuatkan diri aku bersyukur,,sekurang-kurangnya aku berpeluang memilih laluan hidup aku sendiri..ape-ape pun tujuaannye tetap sama..mengikut jejak langkah abah,ibu n akak aku sebagai seorang guru..mereka inspirasi hdup aku...memandangkan diri aku agak majal dan dulu tak nak belajar pandai-pandai...perjalanan hidup aku memang sangat-sangat jauh...memang trsenyum sorang-sorang bile berangan nak jadi cikgu komputer...coding pun semput nak mengadap..ada hati..hahahahahahha tapi takpe lah..perjalanan yang jauh bermula dengan langkah pertama...ceeewaaaahhhh...itulah tujuaan hidup aku...

sebagai seorang jantan sejati,,lelaki mana yang xtercabar bila ayahnya kata "tengok,abah cari duit guna kapur je,org cuti abah cuti,keje guna otak,bukan guna badan!"...ayat itu amat-amat menusuk ke lobang jantung aku..pedih n buat aku berpikir panjang..antara ayat-ayat my babah yang tak mungkin aku lupakan ialah 'org yang senang sekarang,sejarah hidupnye mesti pernah susah'..'ko tengok org mesin rumput kt tengah-tengah padang tu,,tu la keje kau kalau kau banggang'..'tengok org tunggu bas tu,,pakai da smart,henpon da mahal,tpi tunggu bas,kau pulak?? nak naik moto je sampai tua??'...huuhhhhh makan dalam...hahaha tapi itulah yang aku respect..aku tahu pengalaman hidup abah aku memang seorang yg kuat berusaha...aku masih ingt lg time dia nak ambil test untuk naik pangkat n gaji..siang malam mengadap buku,highlight sana sini,,time sblum makan sempat menghafal lg..aku nmpak kesungguhan abah untuk cari matlamat hidup dia...kecewa xdpt sambung belajar kt oversea sebab time tu family aku susah, walaupun dah ditawarkan oleh usm tetap xmematahkan semangat dia..u r my hero!! aku bangga ada abah yang sentiasa bagi contoh terbaik kt anak-anak dia..aku takkan hampakan harapan dia kerana aku juga ingin berada dimana dia berada sekarang!! 

walau susah mana,walau jerih mana,,matlamat aku tetap ingin jd seorang guru..biarlah kene amik PJJ berulang sana sini,,malah amik KPLI dua puluh  kali pn aku sanggup..aku akan pastikan!! itu azam aku..satu kepuasan yang xboleh dibeli bila aku mampu membalas setiap kata-kata abah aku..
'abah cari duit guna kapur,angah cari duit guna keyboard je..'..itulah kata-kata semangat yg aku pegang bila aku mula berputus asa..tggu abah..angah akan pastikan!!




last hope aku..harap-harap dpt lah..kalau xdpt nampaknye ready2 jela nak pjj...









INI SANGAT BEST!!!

Serupa tapi tak sama...

hari nie aku rasa nk buat post untuk member baik aku yg sdang study di uitm penang..(kalau xsilap)...hahaha nak dijadikan cerita ramai oeg ckp mke aku ngn mke dia lebih kurang..siap member-member lama keliru..pelik gak aku bila lepak kedai mamak menceh,,,dyorg ckp mggu lepas lepak ngn aku...sjak bila plak...aku ada je kat perlis nie..hahahaha member-member rapat tu memang cam lah kn..tpi member-member yang kurang rapat tu kdang-kadang blur gak..hahahah xnk ckp banyak...nilailah sndri...


yg belah kanan tu,,nama die syafiq,,member-member kg panggil angah je..


nie mke xbest aku..hahahah




pulangnye seorang perantau...hhahahah



perantau yg xmhu pulang..hhahahah




cuma bezanya dia nie pandai main ftsal or bola...aku nie majal sikit...die slalu main midfield n aku defend..bila kami beraksi sama-sama,,kompem best!!! hahahaha




INI SANGAT BEST!!!


Thursday, 29 March 2012

Bosan....

hidup seharian memerlukan tenaga yang banyak..oleh itu aku harus mengambil biskut cap hup seng sebagai tenaga,,,hahahaha merapu padia eh..hidup aku kat perlis nie,memancing,badminton,berak,melepak n study...study ke?? hahahahaha lama gak aku xbuat post untuk blog terchenta nie...kemalasan dan kebeballan mula menghantui diri...nk crita pasal bola semua org dah tahu yang m.u sekarang dok atas...nak crita sal mancing ikan yg ditangkap semua mati dan xsempat menjadi lauk...hari-hari tido n tido..sistem pun buat tah pape..xlama lagi dah VIVA..arghhhhh bosan!!!! dah tau aku tengah bosan baca buatpe lg...bosan betul lah!!!




memandangkan aku dalam keadaan bosan..so memang aku xda mood nak menulis....dah2..chow dulu..

Saturday, 24 March 2012

Hari kurang berbicara,...

aku rasa xnk merapu banyak-banyak sebab mud dan kaki dalam keadan xstabil...tibe-rindu nk buat post plak..hihihihi..tadi lepak akt kangar sorang-sorang teringat plak kat family nun jauh di negeri sembilan...rindu plak rasanya nk gelak-gelak ngan adik bradik sendiri...pada yg nk pergi tambun esk tu jge dri..heh heh heh (buat-buat hepi)..dahla..tu je,,xda benda pn nk cerita..dah tajuk post pn mcm  2..so post pn kene lah ikut starndart..hahahahaha


first-first mestilah aku rindu kt cikgu bederi n my ibu..kamu sentiasa ada dlm fikiran aku...salam sayang dari anakmu yg jauh di perantauan..cewahhhhahahaha...
.

tak dilupakan juga ucapan tahniah kepada adik aku yg dpt 5A dalam spm yg lepas..banggo kemain ekau an..tau lah den nk bagi adiah apo kek kau..ekau xpyh mintak bukan-bukan kek den..hahahaha


serta xdilupakan juga member-member rapat...korang still paling best dalam ati aku...



senang cite sume aku rindu lah..malas plak nk cari gambar korang...hahahaha ok2..sehingga berjumpa lg yup..nneeeeggeeerrriiiii!!!!




Saturday, 17 March 2012

Happy Bufday kevin..

apekejadahnya post benda-benda pelik nie??? sejak bila pandai sambut-sambut bufday nie???..tak-tak....tak perlu lah jang ceghitakan tentang kepoweran team jang menongsampahkan kedah ini hari..dan xperlulah jang ceritakan tentang man united dihumban kelembah yang hina saingan piala euro cup..itu suma membuatkan parut dihati ini berdarah kembali..hahahahaha

seperti biasa...member-member seperbelenan umah sewa nie menyambut baik hasrat kerajaan menyatupadukan rakyat berbilang kaum..walaupun kita berlainan bangsa dan budaya..kita still berkongsi jata dan bendera yang sama..so xda sebab untuk kita tidak bergaul dengan kaum berlainan bangsa mahupun agama..setiap agama menitikberatkan sikap saling menghormati sesama manusia..tidak kira kitab mahabrata,injil mahupun al-karim..semuanya ada menyeru supaya kita berbaik-baik sesama manusia..cewaahhhhhh..ayat xboleh blah lah malam nie..pe tak nya..habis sepinggan kari kambing dah aku sebat...apa-apa pun happy bufday kepada anak jiran sebelah umah kami...kevin...hahahahahhahahha

taknak banyak cakap,,korang bukan boleh hadam pun ayat-ayat aku..baik korang hadam je pic-pic kat bawah nie...hahahhahahaha




kecomellan adalah anugerah kepada setiap insan-bur



hanya budak nie je yang mampu melawan kecomellan saudara bur..tahniah diucapkan kepada beliau...ayob..hahahahaha


walaupun sibuk menghadam makanan..paan masih sempat meluangkan masa bergambar mesra..muka berseri-seri nooooohhhhh,,mentang-mentang chelsea hang menang..



pose yang istemewa daripada roomate aku..buaian ini buaian seribu kenangan..hahahhaha


xperlu risau..walaupun kenduri india..tapi masakkan dihasilkan oleh catering melayu..terima kasih kerana menjaga hati kami sebagai orang melayu islam...pape pun lauk semua memang terbaik!!! kari kaw punye..hihihi


ini barulah satu malaysia..cina melayu india..hahahaha


bob ceria bersama mak angkatnya..


manje-manje bersama housemate...sedih plak bila sedar-sedar sebulan je lagi kita bersama...








bufday boy kevin bersama-sama abang-abngnya...








HAHAHAHHA INI SANGAT BEST!!!!













Friday, 16 March 2012

4 jenis banggang yang ada dalam dunia...

banggang memang wujud di dalam dunia yang fana nie..kita tidak dapat mengelakkan kehadiran banggang dalam hidup kita...daripada cara hidup kita seharian sampailah kepada bermain bola sepak..kita tak dapat mengelakkan kehadiran banggang yang tidak diundang....hari nie aku nak menceritakan beberapa jenis banggang dalam bolasepak hari ini..tidak kisahlah hatta team favourite aku pun jika bermain banggang layak dibanggangkan sekali...

definisi banggang bukanlah bermaksud sejenis kuih, dan bukan juga spesis haiwan..bukan!! bukan itu maksud banggang...banggang bermaksud apabila kita dalam keadaan power..tiba-tiba kita jatuh mendadak..secara saintifiknya banggang tergolong daripada emosi yang xterkawal membawa kepada keburukkan perilaku mahupun emosi....dahlah..banggang betul lah..tu pun nak aku terangkan....hahahahahhahhahahahaha layan jela jenis-jenis banggang yang ada dalam bolasepak musim nie..

BANGGANG BERDUIT TETAPI BANGGANG..


BANGGANG YANG TAK BOLEH DIAJAR DAN BANGGANG BERPIALA MUSIM NI..


BANGGANG TIME LAWAN TEAM BANGGANG DAN BANGGANG YANG TERSELAMAT DARI DIBANGGANG..







BANGGANG ABADI!!!






Selamat Hari Jadi Belog Ini Sangat Best...

assalammualaikum pembuka bicara...ahhhh ayat xpyah nk skema sgt...ermm jujur aku katakan,,belog ini mula terhasil time aku prktikal dulu...time berak tiba-tiba dpt idea nk tulis blog..bosan dan boring buat aku terus bersenggama di office menghasilkan belog ini...so tidak hairanlah jika belog ini ditulis dengan nada yang sinis,cakap lepas mahupun mengenekan orang..kerana inilah diri aku yg sebenar...menulis hanya untuk kepuasan diri..macam mana aku becakap dan macam tu jugalah tangan nie menaip.,kau nk baca ko punya pasal..xnak baca ko boleh jalan terus belok kiri n pergi mampos..hahahahaha

yang penting sepentingnya,,belog ini banyak mengisahkan perjalanan hidup aku,sahabat baik dan juga berak...kenapa berak??? persetan ape tulis blog sebab berak???  sebab dengan teberaklah belog ni 'ter'jadi..kalau aku xberak memang xwujud belog nie..hahahahahahha

dibulan yang mulia nie aku nak mintak maaf pada sesape yang penah dibahan mahupun membahan..itu semua gurauan yang menceriakan hidup..hidup nie hanya sekali dan kita kena nikmati setiap minit yang kita ada..betul x?? 

akhirkata majulah manchester united demi maruah penyokong setan merah!!!


yeyyyyyyyyy!!!!!




video
video kecik...sbb nset lg satu tah mane2 (huhuhu)










INI SANGAT BEST!!!!!


Tuesday, 13 March 2012

Trip bersama 'own fishing crew'....

walaupun hari nie aku rasa penat sangat-sangat,,tapi still kene gagahkan jgak untuk membuat post kt belog xberapa best nih..ermm semalam aku bersama bur,bob n paan telah pergi memancing menaiki bot di kuala perlis...mood aku xberapa best so post aku pn xberapa best lah..hahahaha.. aku rasa nie lah pengalaman paling best dan pahit dalam hidup aku...selama nie pengalaman pahit aku jatuh kat mangkuk jamban..tapi pengalaman semalam memang sangat2 pahit...aku akan menceritakan kronologi perjalanan n pengalaman aku selama berada di laut..pepatah ada menyebut..''kalau takut dilambung ombak,jangan memancing di laut dalam''..hahahaha alhamdulilah aku xbalik tangan kosong..usaha aku berjaya juga membuahkan z*#$r....



6.00 am: aku masih lagi xmampu melelapkan mata kerana ghairah untuk memancing disiang hari...kami bangun awal untuk sahur dan solat berjemaah bersama...huhuhuhuhuhu





7.30am: aku gerak blah dari umah sewa meninggalkan anak-anak dan bulu-bulu...makanan pun da siap tggu masa untuk melantak...time nie mood semua hepy go lucky je,,,dlm fikiran aku cuma ikan je yg ada...hahahahaha aku xpenah pikir pn ape benda yg bakal berlaku..pas tu kiteorg g isi air kat machine air depan taman.(sama mcm trip lumut)...
4 sekawan keluar mencari ikan...


air tawar penting untuk mengelakkan kekeringan air di dalam badan..bob sentiasa memerlukan air yg banyak..

8.30am:  pergi sarapan n trus shot tempat bot kami ditempatkan...sayang air lambat pasang plak semalam...kiteorang kena tunggu sampai pukul sablas untuk air pasang n baru boleh bot bergerak...2 jam setengah tu kiteorg merayau n lepak-lepak je....dalam hati semua penuh bau ikan je..

kd panglima hitam..belen bobby!


budak baru nk up turun the store kangar..xda rupa nk g laut pn..hahahahaha


11.25am: bot sudah boleh bergerak...macam biasa....senyum sampai pipi lah kan,,,seronok naik bot g tengah-tengah laut...hahahahaha xsangka lalu kat port biasa kiteorg mancing sembilang laut..ape lagi..semua gila nak tangkap gambar lah.....hahahahah


tu diaaaaa!!!!


oleh kerana angin terlalu kuat...terpaksa tutup burung untuk mengelakkan ia terbang..hahahahahhahahha


organism sebenar seorang pemancing tegar!!


ombak rindu...

12.10am: mula memukat udang untuk buat umpan memancing,,,sayang ari ahad merupakan hari cuti umum bagi seluruh umat udang..so kitorang nak cari udang,,tapi penuh ikan gelama dipukat...adala 3 kilo,,penuh plastik biru..


memukat udang,,,,aku xkan komplain kenapa harga udang mahal sebab bukan senang nk tangkap udang taw x..

laut berubah hijau sikit bila dah tengah-tengah..


2.30pm: baru boleh mancing di tukun 500,,,umpan hnya ikan kembung @temenung ...lepas 15 minit sunyi tanpa sentapan ikan..kiteorang pindah ke tukun kok..lbh kurang 40km dari jeti kuala perlis..

3.25pm: ikan mula mencari makan..joran bur mengetik-ngetik di pagut jenahak..berbekalkan pengalaman dan  kekuatan tali perambut 70paun,,perlawanan mula berlangsung..oleh kerana bot sudah ke kiri dan kanan...pic n video tidak dapat direcord..tahniah diucapkan kepada bur..


jenahak..huhuhuhuhhu


3.45pm: giliran machine shimano fx4000 paan dipecah dara oleh ikan jerung....sayang ikan tu dilepaskan kerana tali tersangkut bersama tali tekong..

4.30pm...giliran aku mengambil lesen sudah tiba...jampi aku mula membuahkan hasil..berbekalkan skill menaikkan raja muara,,siakap lumut....jerung tokei (org perlis panggil) 2kilo selamba dihayun naik ke atas bot..hahahah ayat kemas..hahahahha




5.00pm: laut mula berombak bila angin bertiup daripada barat daya sambil air di pantai mula surut..disebabkan umpan tidak sempoi..kmi mengambil keputusan untuk berehat sambil menikmati angin laut sepoi2 bahasa...ada krew kami yang mula mabuk laut bila daratan tidak langsung kelihatan..kiri dan kanan semuanya laut dalam..,,perasaan seronok memancing mula hilang dan kami membuat keputusan untuk menangkap gambar untuk dijadikan desktop laptop masing-masing..hujan mula turun membuatkan kami mula risau..


bur gentar tiada...


satu post yang menarik daripada otai kita..sir bobby..


awan yang membawa hujan..


6.00pm: kami mengambil keputusan untuk berehat sementara menanti malam..

syok jgk tgk mamat nie tido kat tengah2 laut..


7.30pm: perkara yang tak diduga berlaku....angin barat daya berubah-rubah,,kejap dari timur n kejap dari barat..ombak semakin lama semakin mengganas...hati aku da rasa lain macam...

8.00pm: air kembali reda...kami mengambil keputusan memancing jenanak menggunakan ikan belanak dan udang kara yang ditangguk...perasaan xbaik mula menjelma bila tak da bot nelayan lain pn yang memancing dalam masa yang sama...kat tengah-tengah laut tu cuma kami je yang ada.....cuak gak...trus hilang rasa nk teberak..

9.00pm: angin berubah arah lagi,,,bot kami tersasar daripada kawasan tukun..lampu gasolin yang dipasang seawal senja tadi digunakan untuk mencandat sotong..sesuatu benda yang pelik berlaku apabila sotong tidak naik di permukaan air...umpan udang dan anak belanak tiada pagutan sambil sotong juga tidak naik...seolah-olah sudah tahu apa yang bakal berlaku..tekong suruh kera semua tali..ombak semakin kuat...sayang xda antara kiteorg yang mampu mengeluarkan camera kerana laut bergelora kuat..aku duduk dibangku kiri bot trus meniarap kerana ombak membuatkan bot ke kiri dan kanan..

9.15pm: tekong masih lgi berusaha mencari ikan untuk kami..tetapi kami mengambil keputusan untuk pulang ke darat kerana ombak terlalu kuat dan tiada langsung bot yang berdekatan,,mungkin meraka sudah jangka pe benda nak jadi..bob sudah mabuk laut,,tido n trus berkeruh..(dajei belen)

9.30pm: bot yg kiteorang naik rasa nak terbalik kerana xmampu nak menahan geselan ombak..aku mengambil keputasan untuk mengucap je..xyakin aku boleh balik dgn keadaan air mula memenuhi lantai bot..gelap,ombak kuat,air dah masuk bot,darat jauh..peargghhhh jauh lagi nk jumpa darat...aku putus asa n ambil keputusan untuk mesej roomate aku..mungkin itu pesanan terakhir aku...tgk bob tido di bahagian depan bot..aku rasa nk tido sebab sehari sebelum trip aku langsung xtido...pikir2 balik takut tido tak bangun2..aku amik keputasan menikmati setiap saat yang mungkin menjadi saat terakhir..

9.40pm: nasib menyebelahi kami apabila tekong tidak menunggu lama kerana bot sudah xmampu bertahan..selepas mengambil penanda tukun...xckap banyak tekong trus memecut engin bot 90 menuju ke kuala perlis..,ombak terlalu kuat..aku dudk dibahagian depan bot n trus menyarap..bunyi kuat pada bahagian tengah bot bt aku mengelabah..bot rasa nak pecah..aku yang menyarap pn terpelanting...time tu dalam otak aku da pikir nk mati je..joran bersepah kt lantai bot dah xmampu aku nk cover...


10.30pm: alhamdulillah kami selamat sampai kat parking bot kuala perlis...kecewa,sedih,takut,bersyukur semuanya bercampur,,,time tu otak aku langsung xpkir pasal ikan...lega bila trik nafas dalam-dalam n aku masih lagi bernyawa...huhhh pengalaman yang xmungkin aku lupakan sepanjang idup aku...xkn dpt aku ungkapkan dgn kata-kata n xkn dpt aku gambarkan dgn lukisan,,,cukuplah sebagai kenangan..



aku rasa cukuplah sampai situ je stori aku....xsanggup untuk aku kenangkan lagi......ape2 pn layan dulu pic2 kami....gambar menceritakan segala-galanya..



viva la rassa!!!


time seronok xberingat!!


kerapu 10 kilo...


antara pemandangan yang best!!



box kail kami berempat..


nie wallpaper desktop lappy aku....cantik2..hahhaha









INI SANGAT BEST!!!!!!!!!!


























Saturday, 10 March 2012

Trip to tukun Kuala Perlis...

hai,,tora datang lagi!!! (abah akau tora,ingat tora aman ke hah)...yeyyy yeyyyy esok jang dengan tiga orang lagi member jang ada trip mancing kat tukun kuala perlis, indra kayangan....nie merupakan trip laut dalam first yang jang join...selama nie jang terkenal dan lebih gemar memancing persisir pantai..setakat pengalaman jang yang xseberapa nie,,,jang pernah naikkan kerapu,siakap,gelama,ikan duri dan sembilang laut..,semuanya memancing pantai...tahukah anda,,ikan akan lebih kuat jika di laut dalam..jang harap joran yang xseberapa  tu mampu menahan asakan amukan ikan laut dalam....

woi,,,pe skema na ayat ang...nakhare,,,,sejak bila lak aku pandai skema-skema nie..hahahahaha ok2..yang penting jang nk recordkan setiap aktiviti esok,,dari memukat udang hidup untuk dibuat umpan,memancing tukan sampailah menangkap sotong,,semuanya jang nak record.....kite tgk siapa yang akan dihumban ke lembah yang hina dulu,,
jang nk cakap byk pn jang baru bgn tido..hahahahaah..apa2 pun jang nak trip kali nie membuahkan hasil,,bukannye membuahkan z*k*r...memancing utuk sesuap nasik tau,,bukan nak seronok-seronok..hahahahahahaha

2 jela,,duk baca padia lagi...habis dah....




machine yang xseberapa..jang harap joran kesayangan nie tidak menghampakan....


rod 9 n 8 kaki jang,,belah kanan pernah naikkan siakap,belah kiri pecah dara dgn kerapu,,,,jang nak bawak dua-dua sebab dua2 joran ada luck..hahahhahaha




kuala perlis...
















INI SANGAT BEST!!