Friday, 24 August 2012

Trip Raya Katenyer..

pepatah melayu ada menyebut..."kalau kail tuan panjangnya sejengkal,jangankan laut dalam hendak diduga":...oleh kerana kail aku panjangnya lapan kaki...so aku kene lah layan air tawar..hahahahahaha..memancing merupakan satu hobi yang mampu memupuk semangat kesabaran di samping keluar mencari rezeki...dikala seluruh umat manusia menumpukan perhatian membuat persiapan untuk hari raya..kami cucu-cucu ramlah akin leka memancing ikan di rantau..negeri sembilan..seperti biasa...kepalanya mestilah zaidi hassan bersama bini nya..hahahaha...jenggo tak menghimbik membuatkan aku bersama sepupu aku nekad pergi mengemaskan ikan-ikan disitu...

post ini mahu menceritakan pengalaman aku bersama sepupu-sepapat g mancing di malam raya...dengar macam banggang je..tapi itu lah yang terjadi jika terlalu tegar tak boleh diajar katenyer..dari pukul 1 pagi sampai lah ke pukul tujuh...senang cerita.balik mancing terus g semayang raya...hari raya semua mata stim nak tido je..hahahahahaha..tapi best jugak meluangkan masa lepak-lepak,gelak-gelak dengan sepupu.. serius memang ada feel lah mancing sambil dengar takbir raya..oleh kerana kami mempunyai naluri tanggungjawab yang tinggi,,dengan rendah hatinya kami tolong mengemaskan patin dan keli yang mencakop-cakop minta dibuat lauk raya..hahahahahahahaha kita lupakan seketika tragedi sauk menyauk dengan menghadam gambar-gambar nie..kahkahkahkah




patin rantau raya katenyer..




persiapan ala kadar yang mampu membuahkan hasil yang agak lumayan..yang penting ada resepi rahsianyer..huhuhuhuhu




amir (bukan nama sebenar)..bersama lesen patin nyer..hihihi..




satu pose comel daripada zaidi hassan...pembancuh berbakat besar..




menghimbik katanyer cuy!!






antara hasil tangkapan..









3 ekor patin pening raya bersama seekor keli sesat...




antara keli-keli yang berjaya dikemas dimalam raya..macam cendol cuy!!!





still tak boleh lawan mamat nie..huhhhhhhhh






pencinta alam @ zaidi hassan bersama patin meganyer...huhuhu









pape pun..INI RAYA YANG SANGAT BEST!!!!




















No comments:

Post a Comment