Sunday, 30 September 2012

Kod Rahsia Dalam Android..

Selamat petang....gua taw sekarang berlaku lambakan android di pasaran...banyak smart phone skrang guna android...android dihasilkan oleh syarikat freeware, linux...hurrmmmm dah satu hal plak gua nk storykan pasal sejarah android...kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal sejarah android leh klik DISINI...gua pkai version  2.3.6 ok je gne kod nie..android bersi lain gua xtaw la...
cakap banyak pun xguna..penat otak korang nak hadam je...tengok la sendiri ai..




Kod Rahsia Dalam Telefon Pintar Android..

1. Tests

- *#*#0588#*#* – Ujian jarak sensor

- *#*#2664#*#* – Ujian skrin sentuh

- *#*#2663#*#* – Versi skrin sentuh

- *#*#0*#*#* – Ujian LCD

- *#*#0673#*#* OR *#*#0289#*#* – Ujian melodi/irama

- *#*#0842#*#* – Ujian peranti (Device) [Ujian getaran dan ujian latar]

- *#*#3264#*#* – Versi RAM

- *#*#0283#*#* – Paket Loopback

- *#*#232331#*#* – Ujian Bluetooth

- *#*#232337#*# – Tunjukkan tempat peranti Bluetooth

- *#*#232338#*#* – Tunjukkan tempat MAC Wifi

- *#*#1472365#*#* – Ujian GPS

- *#*#1575#*#* – Satu lagi ujian GPS


2. Mendapatkan Maklumat Firmware.

- *#*#1234#*#* – PDA dan telefon

- *#*#1111#*#* – Versi FTA SW

- *#*#2222#*#* – Versi FTA HW

- *#*#44336#*#* – PDA, Phone, CSC, Build Time, nombor Changelist

- *#*#4986*2650468#*#* – PDA, Phone, H/W, RF Call Date


3. Sokongan

- *#*#273283*255*663282*#*#* – Menu di mana anda boleh membuat fail sokongan anda


4. Mode Perkhidmatan

- *#*#197328640#*#* – Anda boleh menukar settings atau jalankan ujian dalam mode perkhidmatan


5. Tukar ”End Call / butang Power”

- *#*#7594#*#* – Tukar “End Call / butang Power dalam telefon anda


6. Reset Telefon

- *2767*3855# – Digunakan untuk reset semula telefon anda kepada setting yang asal. Berhati-hati kerana kod ini mampu memadamkan semua file dan setting anda sebelum ini.

- *#*#7780#*#* – Menjalankan semula setting yang asal selepas di reset dan membuang akaun Google yang di simpan di dalam telefon anda, muat turun aplikasi, sistem dan data-data aplikasi dan setting.


7. Maklumat mengenai telefon anda.

- *#*#4636#*#*- Tunjukkan kepada anda: informasi bateri, sejarah bateri, maklumat telefon, dan statistik penggunaan.



credit: Pen Patah..

Sekitar Ujian Bertulis Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29..



Pertama skali nk ucap takziah kepada Pa'an n family atas kepergian adik Muhd fatih yang pergi menghadap ilahi jumaat yang lepas kerana kanser...diharap beliau tabah menghadapi dugaan hidup...setiap yang benyawa pasti merasai mati..alhamdulillah arwah pergi dalam ketenangan berkat hari jumaat...




al-fatihah....moga ditempatkan dikalangan org yang mulia disisinya..





baru aku taw abg chelsea...adik setan merah....ingat paan..jangan sesekali membenci lembu united..aku jmpe dlm album pic facebook arwah... 




Firstly aku nk cakap..boleh tahan gak exam spa nie..dimana ia memerlukan kekuatan akidah dan mental untuk menghadam setiap soalan yang diberikan..semalam aku telah menghadiri peperiksaaan ujian bertulis Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29 kat Melaka..boleh tahan terfaktab jugak la kan....ujian terbahagi kepada 3 bahagian...ujian pengetahuan am dan umum,, daya menyelesaikan masalah dan kemahiran logik n personaliti diri...agak goyang gak la kan bile tengok orang2 yang ambil exam kepala da botak tengah je ramai..hahahah dalam otak aku pikir brader2 nie mesti coding cekang punye..hahahaha..sempat jugak la kenal-kenal org kan....laki je....interframe nama skit...terutamanya fauzi dari muau,johor..aku lepak ngn dia je...
...


antara soalan-soalan killer dan entah pape exam semalam..



pemandangan dari table aku...





TIDAK BENAR!!!




kejadah ape soalan sampai 185..dahtu a,b,ngn c je boleh pilih..




hahahaha yang nie boleh tahan lagi..tapi yg kat bawah nie..




puas aku balik n cuba hadam soalan nie..kejadah ape semua nie??? hahaha macam-macam..xsangka ada jugak soalan lg susah dari coding...hahahahahha



kita kembirikan exam semalam yang boleh tahan entah pape tu...esok aku da stat bermastautin di tempat yang jauh untuk mencari sesuap nasik..yela..sapa nak bagi anak bini aku makan kan????  (taik kau la ai..pui.)..tak pe lah,,cari pengalaman...bukan nak keje sampai tua pun...bukan pa aih...cek segan mok pok duk huluq duit ja....pelaq pungkuk ang la duk ckp utagha padia...sedih plak nak meninggalkan bantal busuk yang telah lama menabur bakti dan juga streamyx.....streamyx??? ye....pasni da xboleh nak online slalu...huhuhuhu..yela..yang penting kene semangat untuk hari esok..yeahhh lets fuckup my life!!





yeahhhh..






































INI SANGAT BEST!!!

Sunday, 16 September 2012

Sedih,,..Kecewa,,Hampa..

minggu yang paling terfaktab bagi gua...apesal lah kesialan selalu menghantui hidup..arghhhhhh..SERIUS gua jeles kat korang sebab dapat sambung belajar...hahaha rejeki masing-masing...gua yang tanam anggur nie perlu meneruskan liku-liku kehidupan....walaupun berat hati...tapi terpaksa jugak gua telan sebab itu sudah termaktub..gua terima dengan hati terbuka yang gua loser....maka dengan ini..terpaksalah gua membazirkan setahun usia gua untuk mintak sambung blaja lagi tahun depan..hurmm  =_(

persetankan semua masalah...gua harus tanamkan semangat..''org yang berjaya pada hari ini,sejarah hidupnya pasti pernah gagal"...itu jela ayat yang mampu sedapkan hati gua yang memang xsedap nie...,,gua xboleh hilang semangat kejar cita-cita gua...cammon der...lets fcuk up ur life!! yeahhhhh!! 


tapi allah tu maha adil...terima kasih allah sebab bagi sedikit rasa suka ketika gua tengah berduka...walaupun tak dapat sambung study ...malu tu tak payah cerita lah..kemana lagi hendak diletak muka..ceit!!! ..apa guna dipandang benda yang dah jadi,,lets jom pikirkan apa halangan yang menanti,,teruskan usaha selagi kamu belum mati,,biarkan yang lepas menjadi mimpi...jadikan angan-angan satu realiti...usaha gua takkan berhenti disini..huhhhh..xbleh blah ayat gua...hahaha

kefafian ape tengah sedih boleh buat-buat happy!! hurmm......pape pun korang tolong doakan gua k...itu pun dah cukup...duapluhsembilanharibulan ni gua ada interbiu s.p.a untuk jawatan penolong pegawai teknologi maklumat..walaupun gua tak berapa yakin sebab F29 nie memang jawatan untuk programmer..tapi gua akan try buat yang terbaik...sayup pulak hati gua bukak nota-nota lama...dalam hati,,setiap masa gua pikir..betul ke gua nak kerja nie..haha layankan aja..ni je peluang yang ada...dapat alhamdulillah..tak dapat anggap ni pengalaman.gua rela telan semua nie hidup-hidup...bak kata Abang Pa'an....just follow bebeh...

#lamatakmenghupdatesebabotaksemak..
xdilupakan jugak tahniah pada yang dapat sambung belajar..




caiyok2!!!









XBEST MANA PUN..hurmm




Tuesday, 4 September 2012

Mengsnok di petang raya..



agak lama blog nie menyepi...sebab semangat gua untuk menaip dah berkurang...gua dah tak suka bercerita mcm dulu...ok2..memandangkan lepas habis diploma gua tak ada benda nak buat...gua telah ditawarkan untuk menjadi pegawai fama di negeri sembilan...fama,,bukan pama...mereka hendak membuat tanaman komersil,,katanyer penduduk di malaysia ni dah muak sangat,,asyik-asyik pisang je,tak pisang cempedak,,tak cempedak buah mangga....senang cerita..alik-alik buah tu jugak yang fama duk komersilkan..oleh dengan rasa tanggungjawab serta dedikasi yang tinggi..gua telah menyahut hasrat kerajaan melalui fama dengan slogan "PERTANIAN ADALAH PERNIAGAAN"...gua bercadang ingin melestarikan tanaman anggur di malaysia..untuk sekarang gua dah tempah 15 ribu anak pokok anggur tanpa biji dari yugosalavia...hasilnya sungguh memuaskan dimana anak-anak anggur tadi mula menyesuaikan diri dengan habitat di malaysia yang beriklim panas lembab serta boleh hidup dengan diberikan baja tahi ayam sahaja...hurmm..pendek cerita..gua sekarang menjadi penanam anggur yang berjaya..hihihihihihihi (gelak jahat)


ermm..apa kene mengena cerita pasal anggur dengan tajuk post nie??? xda kene menenge pn sebenarnya..saje stori je..hahahaha sebenarnya agak lama gak gua tak bersnook...atau bahasa budimannya mengsnooker..hahaha tetiba plak member gua ajak..agak lama gak gua tak lawan dengan member gua nie..maklum la..semuanya sambung study n ada yang dah jadi akauntan..tapi serius gua cakap..tangan dah macam tak berbedung dek kerana terlalu lama tak berpleasing..permainan snooker memerlukan kita berfikir kehadapan serta memikirkan akibat dan natijahnya jika kita angkong,berhutang mahupun bola minum...senang cerita...ia memerlukan daya kretiviti tumpuan yang tinggi disamping menggerakkan otak kiri untuk memberikan hasil yang jitu..arghhhhhh ..gua plak yang pening...senang cerita ,,ia sama macam belajar fizik...hahahahahaha apa-apa pun gua enjoy sebab dah lama gua tak bergelak membesar dengan kuatnyer..gua akhiri post gua dengan serangkap pantun..

sejuk sungguh petang ini ye,
selamat hari raye....

hahaha mcm banggang je..kihkihkih..ok2...adios!!




ijat bukan nama sebenar..




sukri pun pun bukan nama sebenar.





ijat dan sukri bersama-sama bukan nama sebanar...hahahaha..


hurm..gambar gua mana??? memang la xda gambar gua..dah gua tangkap pun curi-curi....lgpun gua x suka tngkap gambar smbil buat-buat main..mcm banggang je...takut suir nanti..ha
haahahah









dah..jom tido..cejuk nie...kahkahkah












INI SANGAT BEST

Saturday, 1 September 2012

Manchester United All Transfers 2012-2013

ini merupakan senarai penuh pemain keluar masuk untuk team terulung Manchester United....seperti kebiasaan manusia biasa...setiap tahun pemain semestinya silih berganti...itu adalah lumrah kejadian alam...setiap yang datang pasti akan pergi....bila masa dan keadaan je yang kita xtahu...kita yang masih bernyawa nie teruskan lah meyokong...huhuhu cakap banyak-banyak pun xguna...pada fans Manchester United tu boleh la hadam post nie..



The Deal (selected)


Warga neraka Old Trafford yang baru....




 ROBIN VAN PERSIE



amat jarang sekali m.u beli player star sehebat Robin Van Persie..kapten arsenal ni dibeli dengan harga 23 juta pound..mungkin pak alex dah penat melayan player budak-budak yang kejap perform kejap tak..player berusia 29 tahun nie merupakan pemenang anugerah kasut emas penjaring terbanyak season lepas....nasib baik mamat nie tak jadi macam abam toreh...tak payah tunggu lama nak gol....moga abam persie mampu menjadi setan yang digeruni di old trafford,,sama seperti abam roni..




SHINJI KAGAWA



Shinji Kagawa..player berusia 23 tahun nie dibeli daripada kelab yang memenanggi liga german season lepas.. Borussia Dortmund dengan harga 12 juta pound..bermain di posisi midfield....gua tak faham kenapa orang sibuk bandingkan dia dengan hazard...dua-dua player berbeza..hazard lebih kepada mutu skill dan kagawa lebih kepada midfield perancang..ia sama macam bandingkan ribery dengan xavi....pape pun diharap player jepun nie mampu menyinar sama seperti park ji sung...akhir kata..selamat menjadi ahli neraka old trafford!




NICK POWELL


Nick Powell,,player midfield yang beharga 4 juta pound ini dibeli daripada Crewe Alexandra,,kelab divisyen dua liga inggeris...berumur 18 tahun (xdak muka budak pun.hihi).. mamat nie memang tidak asing di england kerana selalu mewakili england bawah 16, bawah 17, dan bawah 18 tahun..memandangkan musim lepas man united lemah dibahagian midfield..tidak hairanlah jika musim nie pak alex banyak merekrut anak setan yang mampu bermain di posisi midfield..nak harapkan scholes tua tu memamg sampai kapan la kan..hak3.




ALEXANDER BUTTNER


'Evra sudah tua'-alex ferguson...memandangkan evra kian dimamah usia...dah lapan tahun tak ada sapa yang mampu mencabar posisi defend kiri m.u....pak alex telah membeli Alexander Buttner daripada kelab belanda, Vittesse.. Buttner dibeli untuk menjadi pesaing evra sekaligus bakal menjadi penganti evra masa hadapan kerana mamat nie baru berusia 23 tahun..gua xsabar nak tengok mamat nie main sebab 
pak alex kata mamat nie bagus dalam menyerang dan laju turun untuk bertahan...tak tahu lah kan..mohon menjadi setan yang digeruni satu hari kelak..




ANGELO HENRIQUEZ



player kelahiran Chile yang baru berusia 18 tahun nie dibeli daripada kelab universitad de chile dengan harga 4 juta pound...dari kecik mamat nie merupakan pemain tennis sehingga lah berumur 12 tahun.gua pun tak paham kenapa mamat nie stop main tennis...hahaha bermain di posisi menyerang...dikatakan mempunyai cara bermain seperti van nistelrooy...pearghh..main macam abam van nistelrooy takpe..janji jangan jadi mcm dia sudah....btw..WELCOME TO MANCHESTER UNITED..







SEMENTARA ITU..




Antara setan-setan yang telah insaf..(keluar).



DIMITAR BERBATOV
(Man United to Fulham)





PARK JI SUNG
(Man united to Queens Park Rangers)


player asia pertama yang main final champions league.



TOMASZ KUSZCZAK
(Man United to Brighton)





PAUL POGBA
(Man United to Juventus)


player muda yang xsedar diri..dia nie main dahla macam nani..sambung kontrak mintak gaji tinggi..kan da kene jual..








itu jela kot..ada lg player yang pindah..tapi korang bukan kenal pun..hahahha











GLORY-GLORY MANCHESTER UNITED!!!