Monday, 3 March 2014

Math Ohh Math...

assalammualaikum pmbuka bicara,,buat sahabat-sahabat yg terchenta...berdirinya saya disini adalah untuk membincangkan pelbagai masalah sosial di kalangan remaja kian membimbangkan. Dewasa ini seperti sedia maklum,masalah gejala soasial kian meningkat, ini adalah berpunca dari pemesatan lambakan teknologi sosial mahupun media massa. selain itu ibu bapa juga merupakan faktor penting terhadap pembentukkan sahsiah dan jatidiri seseorang. pepatah melayu ada menyebut "dimana biawak memanjat disitu anjing menyalak" merupakan perkara yang perlu diambil serius..serius??

ok-ok,,kali nie aku serius..hahahahaha takda kemenenge pun dengan karangan kat atas tu..aku pun tak tahu lah ape nak jadi semester ni,,study math haramjadah tak paham apa,,dalam kelas nak bertanya kawan-kawan pun disuruh senyap,,semester lepas merupakan kenangan manis dimana aku start suka math. disekolah aku merupakan student yang tak suka buat kerja math,,aku lebih rela lari 20 pusingan padang dari menyelesaikan soalan "x" dan "y" yang aku sendiri tidak faham ape yang cuba diperjuangkan oleh pencipta algebra itu sendiri. tidak hairanlah ketika aku menjadi cikgu di sekolah lama aku, hampir semua cikgu-cikgu lama masih ingat aku sebab aku tak suka buat kerja math..hahahahaha apa-apa pun terima kasih kepada guru-guru lama kerana sentiasa mendoakan aku,,duduk di bilik guru bergurau senda dengan guru-guru yang dahulunya kamu takuti merupakan satu kenangan manis yang sampai bila-bila aku akan ingat. masih aku ingati ayat salah seorang guru aku.pn Azlina. "mir,,kau nak jadi apa,ayah cikgu tapi anak pemalas kerja tak siap,kau kalau terus macam ni memang takkan jadi orang!"..aku bukannya taknak buat,,tapi aku seorang yang pendiam di kelas..but after 10 years..

aku duduk di sebelah table guru math aku.masih aku ingat ayatnya kepada guru-guru baru..penuh bangga dia bercakap "ni dulu anak murid saya,,dulu saya sekeh-sekeh je dia ni,,dah berjaya dah dia" kemudian dia pandang aku dan cakap "kau dah ubah pndangan sy,sblum ni sy ingat budak-budak bermasalah selalu kena denda memang meraka tak minat belajar,tuh dalam kelas 4 Arif ramai budak-budak macam kau"..aku hanya mampu tersenyum dan kebetulan aku mengajar subject bahasa inggeris untuk kelas 4 Arif selepas rehat. ada diatara murid-murid ku yg bertanya tentang perangai aku dahulu. salah satunya soalannya berbunyi "sir,i hear from teacher Azlina, time kecik2 sir selalu kena denda"..dengan senyuman aku membalas "this field make me to be a "person", kalau korang lari,korang akan jumpa busut kecik kat line no 2  di selekoh first dan time hujan, line no 1 sampai 4 memang akan becak, sir dah hafal sudut padang ni tau tak! "..seraya satu kelas ketawa besar..hahahaha.

dah-dah..malas la aku cerita..korang bukan nak baca..huhuhu kembali kepada tajuk utama. walau apapun jadi aku akan try pahamkan math calculus tu walaupun tah ap-ape..arghhhh wish me luck 4 this "killer subject" in this semester..ganbate2!! puiiii..buat semangat lebih..dahlah..aku nak bukak buku tadi. tiba-tiba tertaip plak kat sini..hahahahha 



pemandangan dari lab math aku..jauh lagi perjalanan hidup aku..cammon mer..u can do it!!!











INI SANGAT TAK BEST!!!



No comments:

Post a Comment